سال 1388 توسط رهبر انقلاب اسلامی ایران سال اصلاح الگوی مصرف نامیده شد. این نامگذاری تحلیلهای بسیاری را به دنبال داشته و خواهد داشت. ما هم برای آنکه انجام وظیفهای کرده باشیم، مطالبی را بیان میکنیم.
دانش اقتصاد به سه بحث اساسی تولید، توزیع و مصرف میپردازد. اگر در کشوری مصرف، بیش از تولید باشد، آن کشور مقروض گردیده آرام آرام به ورطه نابودی نزدیک میشود و اگر تولید بر مصرف پیشی گیرد، ثروتمند گشته پشتوانههای مالی آن افزایش مییابد و در بحرانها میتواند سرمایه دیگر کشورها را به خدمت خود در آورد.
از نگاه اقتصاد، تنها به دلیل حفظ منابع مورد نیاز انسانها و رفاه بیشتر نسل حاضر، نباید مصرف بیش از حد تولید اتفاق بیافتد؛ اما به نگاه دینی، سرمایههای طبیعی مادی و حتی عمر آدمی نمیتواند در معرض آسیب قرار گرفته، بیجهت به تاراج امیال نفسانی در اید.
این موضوع در لسان قرآن و روایات با عنوانهای اسراف و تبذیر مورد بحث قرار گرفته است که در شمارههای بعد بدان خواهیم پرداخت.
مصرف، بهعنوان یکی از مباحث عمده اقتصاد از دیر باز مورد توجه اقتصاد دانان قرار گرفته است؛ زیرا در عزت و یا ذلت ملتها تأثیر تعیین کننده دارد.
اقتصاد در کشورها تا آنجا دارای اهمیت است که میتوان گفت بسیاری از حکومتها به دلیل عدم موفقیت در مسائل اقتصادی، سقوط کرده و از مهمترین دلائل اضمحلال غالب حکومتها،همین امر به شمار میرود.
گرچه این پدیده در نظام ارزشی دینی مردود است و باید جوامع به سویی حرکت کنند که حاکمان را با توجه به نگرشها و عملکرد های ارزشی مذهبی مورد داوری و پذیرش قرار دهند؛ اما واقعیت اجتماعی جوامع مختلف امروز در این جهت قرار ندارد.
در بحث مصرف، مدیریت و کنترل مصرف، خود دارای جایگاه ویژه است که اگر مصرف در جامعهای مدیریت نگردد،تولید و توزیع نمیتواند کار ساز باشد.
اصلاح الگوی مصرف یکی از مسائل کلیدی در مبحث مصرف و در نتیجه در اقتصاد میباشد که رهبر عزیز انقلاب با تیزبینی این موضوع ر در دستور توجه ملت، به عنوان مهمترین موضوع سال معرفی فرمودند.
|